Centenari enric valor

dilluns, de novembre 15, 2010

Espai d'economia alternativa. Alternatives de finançament ètic i solidari (Alcoi, 19-20/novembre/2010)


Reforçar, promoure, obrir nous camins en el camp del finançament alternatiu és un dels reptes d'ACSUD Las Segovias en els últims anys. En l'actualitat assistim a una crisi del sistema financer que ha posat de relleu la necessitat de desenvolupar una altra classe d'entitats d'intermediació financera més transparents, més responsables, més justes i més participatives, que es fonamenten en donar suport a una economia de caràcter social en comptes d'establir la maximització del benefici com a únic objecte de les seues activitats.


El moviment de finançament alternatiu sorgeix com a resposta a les grans carències dels instruments financers tradicionals. Actualment el finançament alternatiu proporciona crèdit a nombrosos projectes econòmics de caràcter social i d'avalada viabilitat. Davant la perspectiva Sud-Nord, proposa una nova forma de relació entre estalviadors i receptors; mentre a nivell personal, facilita la possibilitat de realitzar inversions d'acord amb els nostres valors. En cada nivell, el finançament alternatiu intenta posar una mirada ètica i transparent sobre la intermediació financera.
Encara que hi ha unes quantes xarxes valencianes treballant durament pel desenvolupament d'eines de finançament ètiques i alternatives en el nostre territori, les iniciatives creixen lentament a causa de la dificultat d'arribar al gran públic, però sobretot, de la dificultat de convèncer als convençuts i convençudes, siguen aquestes persones físiques o organitzacions. L'impacte que tindria el desplaçament financer, només, de les organitzacions i persones involucrades en la denominada Economia Social o Alternativa cap a les entitats de finançament ètic, seria de caràcter exponencial en els recursos i, per tant, en les possibilitats de finançar, amb aqueixa mirada ètica, projectes d'interés social.
Per tot això, ACSUD Las Segovias convoca a la societat civil a l'Espai d'Economia Alternativa a Alcoi per a conèixer, debatre, reflexionar i participar en el camí futur de les alternatives financeres ètiques.

Divendres 19 de novembre
al Centre Ovidi Montllor (C/Vistabella, 8) 19:00 Presentació de les jornades i projecció del curtmetratge d'animació La Terra és Nostra.

19:15 Alternatives actuals de finançament ètic i solidari
Ramon Pasqual - Coop57
Jordi Marí - Projecte Fiare
Per-Erik Persson - JAK Medlemsbank Suècia

22:30 Moment lúdic i cultural
Dissabte 20 de novembre
al Club UNESCO d'Alcoi (C/Cid, 12) 10:30 Estrena del documental Nosaltres podem. Caixes comunitàries a l'Equador, d'ACSUD-Las Segovias

11:00 Estratègies per al desenvolupament i el codesenvolupament
Mariana Quishpe - COAC (Equador)
Laura Fosqui - Etimos (Itàlia)
Bernard Lietaer - (Intervenció en vídeo)
Julia Gomis - REAS

17:00 Alternatives de finançament al País Valencià
Espai per als col·lectius i persones interessades en donar suport o posar en marxa experiències de finançament al País Valencià.