Centenari enric valor

dijous, de juny 05, 2008

ha mort josep vicent marques


Havia estat un referent intel·lectual del nacionalisme, de l'esquerra alternativa, del feminisme i de l'ecologisme

El sociòleg i escriptor Josep Vicent Marquès, mort ahir, serà soterrat al cementiri de València avui, a les 15.30. Vinculat des de sempre als moviments de l'esquerra antiautoritària, fou un dels introductors al País Valencià de l'activisme ecologista i un gran defensor de la igualtat de sexes. Josep Vicent Marquès era molt conegut pels seus articles de premsa i pels seus llibres, especialment per 'País Perplex', que li meresqué el Premi Octubre del 1974, i 'No és natural'. Grups, partits i associacions, a més de la Universitat de València, de la qual era professor, han fet públic el seu condol.

Per la Intersindical Valenciana, Marqués ha estat una figura clau en la lluita per l'alliberament nacional, social i femení del País Valencià. També en la defensa del territori contra l'especulació i la destrucció. En definitiva, ha estat 'un exemple de persona compromesa amb el seu poble i amb el seu país' i per això 'manifesta una profunda tristesa per la seua mort'.

També el Bloc Nacionalista Valencià ha fet públic el seu condol. La secretària d'Organització i portaveu de l'Executiva Nacional del Bloc, Pepa Chesa, ha expressat la 'profunda tristesa' de la formació nacionalista per la desaparició de Josep Vicent Marqués, guardonat amb el premi Bloc d'Honor del partit. Per la dirigent nacionalista, Marqués 'ha estat una figura imprescindible per a entendre el desenvolupament del valencianisme polític de la transició ençà', i n'ha destacat el 'ferm compromís amb el medi, amb el feminisme i amb l'esquerra'.

En un comunicat Ca Revolta diu: 'Josep-Vicent estava malalt aquests darrers anys. El seu adéu ens deixa, tanmateix, una mica perplexos. Però amb una perplexitat activa, incisiva i iconoclasta.' Acció Cultural del País Valencià també s'ha sumat al dol afirmant que els valencians perdien 'un home que ha estat una referència durant dècades'. L'editor i president d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, ha recordat l'escriptor valencià Josep Vicent Marquès com una persona situada 'sempre més enllà de 'l'establishment' del país'; introductor de nous valors com l'ecologisme o el nacionalisme quan 'ningú no en parlava'. Per Climent, 'més enllà del valor personal com a amic', el País Valencià i els Països Catalans 'perden una persona de referència'. Malgrat aquesta 'pèrdua tristíssima', 'queda la seua obra, amb llibres com 'País perplex', 'Amors impossibles' i 'Tots els colors del roig', una herència molt útil'.

Esquerra Unida del País Valencià ha dit a través de la seva coordinadora, Glòria Marcos: 'La pèrdua de Josep Vicent Marqués ens deixa sense un dels pensadors més importants del País Valencià i sense una figura clau de la universitat valenciana.'

Nat el 1943, fou, durant dècades, Josep Vicent Marqués un dels representants intel·lectuals de l'esquerra valenciana. S'havia destacat com a militant de grups nacionalistes clandestins: Moviment Social-cristià de Catalunya, Germania Socialista, Partit Socialista Valencià. En les eleccions del 1979 fou candidat al senat espanyol per una coalició de grups de l'esquerra valencianista. Marquès, que sempre mantingué una actitud iconoclasta, pregonà durant la campanya un lema que es féu popular: 'Ni fam, ni fum ni fem'.