Centenari enric valor

dijous, de febrer 06, 2014

Pep jorda i la pujada de les pensions

La ministra de Treball i Seguretat Social està enviant als jubilats cartes on els informa sobre la revaloració de les pensions per a 2014. Primer els saluda ben efusivament 'Estimat/da' i tot seguit els anuncia, en català normatiu i amb una eufòria impròpia dels temps que corren, que la pensió els ha augmentant ni més ni menys que - atenció ara - un 0,25 per cent! Figues enlaire.
Per si la notícia no fóra una emoció prou forta per als delicats cors ancians, els fa saber que amb la nova fórmula de revaloració les pensions apujaran tots el anys. Siga quina siga la situació econòmica. I mai es podran congelar. Ni que arribe una nova Edat del Gel. També aprofita per recordar-los (són grans i els falla la memòria) que al 2013 i malgrat la difícil conjuntura econòmica les pensions van apujar l'1 o el 2 per cent. Quina precisió! Com aquell missatge de Windows que deia: 'Aquest proces trigarà uns minuts o algunes hores'
Després d'aquest desplegament d'afecte i generositat sense parangó, què li queda a la ministra sinó acomiadar-se? Però no ho fa sense recordar abans que continua treballant per a conservar un sistema de pensions sòlid, estable i solidari, de tots i per a tots. Ací –cal dir-ho- la ministra patina amb un doble oxímoron. Partit Popular i solidari o treballar i Fátima Báñez no poden anar junts en una mateixa frase. Són significats excloents. Xoquen. Sobretot en el cas del segon. Perquè en 47 anys María Fátima encara no ha pegat un pal a l'aigua, ni ha cotitzat a cap empresa, ni ha aprovat cap oposició.
Per si de cas amb la missiva no queda clara la magnificència del govern, el jubilat rep de seguida una segona carta, en aquesta ocasió escrita en castellà i signada per la Directora General de la Secretària d'Estat de la Seguretat Social, on a més de tornar-li a recordar l'espectacular augment de la pensió l'informa de la quantia mensual integra que rebrà: 326,82 euros. El detall figura en la part inferior de la comunicació i –efectivament- en la part inferior diu:
- IMPORTE MENSUAL EN 2013   ..........................................  326 euros
- REVALORIZACIÓN 2014  .................................................... 0,82 céntimos
Llavors és quan el vell (que es vell però no imbècil) comença a fer comptes: amortització ordinador + impressora + programa d'impressió + traducció al català (idioma que Fátima Báñez no domina, entre d'altres moltes coses) + tinta d'impressora + paper preimprès a tot color + ensobradora + sobre + l'altre sobre (el de les comissions) + segell. Total. Prou més que l'augment de la pensió. S'indigna pensant el ridícul que resulta que les albardes siguen més cares que el  burro i es lamenta  que, si el Ministeri en lloc de enviar-li cartes 'con olor a espinas que no son románticas' li haguera apujat un parell d'euros la pensió encara podria permetre's algun extra com... comprar el diari.
La qual cosa no saps si seria millor o pitjor. Perquè llavors s'hauria assabentat que el darrer 4 de febrer el Ministeri de Sanitat va reservar una taula per a 30 persones a un dels restaurants més exclusius de Les Palmes de Gran Canària (servici mínim 50€) perquè Fátima Báñez i 29 més descasaren desprès de presenciar unes maniobres de salvament. 50x30 igual a 1.500 € - comptaria el vell-.  I aleshores sí que li agafaria una pujada de tensió o un atac de mala llet.