Centenari enric valor

divendres, de febrer 03, 2012

Una conversa sobre la mancomunitat


Que es una mancomunitat de municipis com aquesta que ha estat constituida en els darrers dies?
Entenc per mancomunitat una agrupació de municipis, ajuntaments que volen fer coses conjuntament i als que els uneixen coses tan simples com la cultura o ser de la mateixa zona o fins i tots problemes semblants.
Que objectius te aquesta mancomunitat?
Encara es prompte per dir res.La constitució s'ha fet a preses perque el calendari apretaba.Seguint una mica el que va dir el senyor paco valor a la radio fa dies (paco valor es o era el gerent de la mancomunitat abans de la constitució) i el que han dit altres politics de la zona podem dir que la mancomunitat neix amb un primer objectiu que es el de la ocupació.Creant tallers que preparent als aturats a feins posteriors i animant a futurs emprendedors a crear empreses que deriven d'aquestos cursos.Aquestos cursos sembla que vindrien financiats per fons europeus i que aquestos amics europeus tenen predilecció per les mancomunitats.
Altres objectius futurs (encara estant estudiant-se) van dirigits sobre la creació de espais industrials comarcals, contratar conjuntament serveis com el de la recollida i tractament de la brossa, etc...
I fins i tot el nou president de la mancomunitat parlava no fa molt de augmentar el esperit del sentiment de pertenyença a aquestes terres...
Que opinen sindicats i empresaris?
Els sindicats ho viuen sense massa entusiasme.Son gent habituada a tot tipus de iniciatives politiques.Cal recordar que ja van viure el entusiasme que va existir sobre les famoses comarques centrals que no va anar massa enlla...mmmm...be supose que si hi ha algun euret per subvencions i cursets estaran contents.
Els empresaris son gent mes pragmatica i vull pensar que si hi ha alguna recalificació de terrenys per fer industria ( o el que siga) i hi ha tambe algun euret de ajudes tampoc posaran moltes pegues.
Qui es el president de la mancomunitat i com sera el organigrama d'aquesta?
El president es el alcalde de muro que es del bloc.Es un senyor que podriem dir que va en la linea dels nostres paco blay i rafa carbonell.Un home moderat que no asusta als rics, que parla valencià i que te ratets de esquerra.Va fer el miracle de fer del bloc un partit de gobern superant al pp i al psoe i ara te el repte de donar un poc de credibilitat a aquest invent de la mancomunitat.
Sobre el organigrama tinc que remetre a la conversa de paco valor en radio alcoy.En ella digue que existira un plenari amb dos membres per cada ajuntament i un organ de gobern amb un president i dos vice presidents.Del que no se sap res encara es sobre com es finançara tot açó.Quina quota toca a cada ajuntament i quant cobraran tots aquestos  membres de aquesta institució.No vull pensar que ho faran debades.Tampoc sabem res de quin personal funcionari tindra.Questió que Valor va regatejar amb molta precisió.
Algo sobre paco valor?
Que es un animal politic extraordinari.Ha estat en el sindicat CCOO, en el pce, en esquerra unida i en nova esquerra.Ha sabut navegar en tots els temps i corrents de cada moment fins que la broma de nova esquerra va acabar.En aquell moment va donar el salt a la empresa privada (erum) el que va donar per tot tipus de maldats en alcoi.No es cap misteri que Erum no destaca per el seu tracte exquisit a la clase obrera.De aquesta historia va marxar per raons diverses i un dia el alcalde d'alcoi, sedano, el va rescatar per portar endavant el tema de la mancomunitat.I es pot dir que ho ha fet be.Sense agafar massa protagonisme i sabent que es el que tenia que fer.I sobre tot molt ben asesorat.
Amb quin resultat creus que la mancomunitat podria garantir un bon resultat?
La mancomunitat eixira be si aconsegueix diners de europa per als cursos i tallers de inserció.I si aconsegueix seduir a empresaris i inversos de fora de la comarca per invertir aci per fer industra ( un altre tipus de industria diferent a la que hem tingut)
Seria un bon resultar conseguir rebaixar el preu d'alguns serveis com la brossa, etc...I poca  cosa mes.
I que creus que passara?
Jo crec que sera un desastre.La financiació sera molt dificultosa.I amb el tema de la brossa poca cosa es podra fer.Els costos de transport de la brossa es cada cop mes car.Els abocadors de xixona i villena prompte ho tancara o demanaran mes diners.I la gent de la contracta actual (FCC) no estan per jugar amb les plusvalues que hui trauen.
En general la mancomunitat sembla un altre xiringuito politic on treure diners i favors.No aporte res al sistema democratic i en els millors dels casos les feines de la mancomunitat les podria fer perfectament la diputació.
Aquesta historia de les comarques sempre ha estat un somni de la esquerra valenciana.Perque creus que no ha calat socialment?
La esquerra valenciana viu del somni de fuster dels paisos catalans.Una eina per arribar a aquest paradis es destruir el sistema anterior espanyol.Primer el autogobern valencià i despres la substitució de les diputacions per organismes comarcals.Com que la majoria dels valencians tenen la costum de votar al psoe o a la dreta (pp, ap, uv) la opció comarcalista ha estat minoritaria.De fet ni a alcoi ni en la comarca de l'alcoià, ni del comptat hi ha un clima molt euforic per aquesta idea.
Pero si existeix un clima de euforia a la premsa?
Aixó si que es un misteri.
Aleshores podem deduir que ets contrari a la mancomunitat?
Basicament soc exceptic.La experiencia de la generalitat deuria de fer-nos vore que no sempre la gestió propera dels problemes diaris es millor.I segur que existeix algu que diu que els colegis i hospitals estan millor gestionats amb la generalitat que amb un ministeri que esta molt lluny de nosaltres.Jo no estaria tan segur.
Crec que hi ha que dubtar i si el temps dona la raó als amics de la mancomunitat ho celebrarem, clar que si!!