Centenari enric valor

dimecres, de febrer 18, 2015

via verda entre tarongers

A Espanya hi ha uns 7.600 km de línies de ferrocarrils fora d'ús i desmantellades, de les quals s'han recuperat 2.100 km com a Vies Verdes, que són camins estrets i de poc pendent per a cicloturistes, vianants, etc.

A la Comunitat Valenciana tenim unes 14 Vies Verdes: Les Salines, Alcoi, Maigmó, Xixarra, Las Virtudes, Dénia, Serpis, Xurra, La Safor, El Cabriel, Ojos Negros, Benicàssim, La Panderola i La Pedrera. La més important és la d'Ojos Negros, que s'estén al llarg de 68 km per la vall de l'Alt Palància entre Torres-Torres, al N de València, i Barraques, al S de Castelló. Fou inaugurada en 2.003 i ha tingut tal èxit de visitants que l'han ampliat amb altres 92 km, fins a més enllà de Teruel. En conjunt, amb els seus 160 km, és actualment la més llarga d'Espanya.

Per tot açò i considerant que ací tenim l'antiga plataforma del Trenet entre Carcaixent i Tavernes, que continuava fins a Dénia per a embarcar allí les taronges de la Ribera, ja en 1997 proposàrem recuperar-la com a Via Verda als ajuntaments dels termes pels quals transcorre: Carcaixent, Alzira, Benifairó i Tavernes. Posteriorment podríem recuperar també els trams Tavernes-Gandia i Oliva-Dénia, connectant-los per mig de l'actual Via Verda Gandia-Oliva,

Curiosament la part principal del traçat Carcaixent-Tavernes transcorre pel terme d'Alzira lluny del casc urbà, però açò no suposa cap problema perquè amb el camí del Malecó i els de Vilella podem enllaçar amb la Via Verda, baix de la Cova de les Meravelles. Anàlogament hi ha camins per a connectar-la amb els municipis de Simat i Benifairó de la Valldigna. Finalment, amb el nou carril bici que han fet en Tavernes, podem arribar fins a la platja i la Mediterrània.

En resum, els beneficis de la Via Verda serien múltiples perquè:

→ Suposaria un final digne per al Trenet, que fou el primer tramvia d'Espanya, tan antic que començà a funcionar amb tracció animal (1864-1969).
→ Permetria recuperar i mantenir el record i el patrimoni històric corresponent.
→ Connectaria en bici i a peu, entre camps i muntanyes, els pobles de la Ribera Alta amb la Valldigna i la platja.
→ Evitaria accidents en la carretera actual i agilitzaria el seu trànsit al passar-se molts ciclistes a la Via Verda.
→ Fomentaria el transport sostenible i el respecte a la Natura.
→ Promouria l'esport suau i la vida saludable.
→ Impulsaria el turisme verd, respectuós amb l'entorn i les persones.
→ Revaloritzaria l'entorn rural i l'agricultura ecològica.
→ Crearia treball directe en la recuperació, el manteniment i els serveis annexos.
→ Reforçaria i ampliaria els programes locals de turisme, com la Ruta de la Taronja i la de la Morera.
→ Ajudaria, en definitiva, al desenvolupament sostenible dels nostres pobles.

Tot això amb un impacte pràcticament nul i un cost mínim, perquè l'obra ja està quasi feta i resultarà molt més econòmica que qualsevol carretera. Només cal arreglar bé el ferm, buscar alternatives als pocs trossos que s'han menjat la plataforma i algun detall més. Sens dubte, amb un projecte ben presentat, es podrien aconseguir importants ajudes de fons estatals i europeus per l'interès ambiental i comunitari del tema, de forma que a penes els coste diners als ajuntaments implicats.
 

Així doncs, ara que es respiren aires de canvi, des de la Ribera en Bici tornem a proposar la creació de la Via Verda Ribera-Safor aprofitant l'antiga plataforma del Trenet entre Carcaixent i Tavernes. En eixe sentit, aquest dissabte 7-F participem en una Taula Rodona sobre la Vieta a Carcaixent, el diumenge 8-F farem una cicloruta per on anava l'antic Trenet i a partir d'avui encetem la recollida de signatures per a la petició de Via Verda.